Χρυσή Λίρα Αγγλίας Γεώργιος ΙV 1826-1830

Τιμή Αγοράς
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Η δεύτερη κοπή της Χρυσής Λίρας Αγγλίας του Γεωργίου IV έγινε μεταξύ των ετών 1826 και 1830, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου IV του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Χρυσή Λίρα φέρει πορτρέτο μορφή του Γεώργιου ΙV, δίχως δάφνινο στεφάνι, φιλοτεχνημένο από τον William Wyon, ενώ στην άλλη όψη της φέρει τον βασιλικό θυρεό, φιλοτεχνημένο από τον Jean Baptiste Merlen, αντικαθιστώντας την παράσταση του Αγ. Γεωργίου. Η Λίρα αυτή κατασκευάστηκε από χρυσό 22 καρατίων, ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, και έχει διάμετρο 22,05 χιλιοστά.

  • ΒΑΡΟΣ 7,988 g
  • ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 22 καράτια
  • ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1826-1830
  • ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,05 mm
  • ΠΑΧΟΣ 1,5mm
  • ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
  • ΧΩΡΑ Ηνωμένο Βασίλειο και Κοινοπολιτεία

Οι μορφές στο νόμισμα

Μπροστά όψη: Αριστερόστροφου προσανατολισμού πορτρέτο του βασιλιά, χωρίς το δάφνινο στεφάνι, φιλοτεχνημένο από τον William Wyon και εμπνευσμένο από μία προτομή του Francis Leggatt Chantrey. Η χρονολογία κοπής αναγράφεται κάτω από την περικοπή του λαιμού, μεταξύ δύο σφαιριδίων. Περιμετρικά αναγράφεται: “GEORGIUS IV DEI GRATIA”. Πίσω όψη: Περίτεχνη παράσταση του βασιλικού θυρεού, που φέρει στέμμα, φιλοτεχνημένος από τον Jean Baptiste Merlen. Αναγράφεται περιμετρικά: «BRITANNIARUM REX FID: DEF:».

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο ΙV

Ο Γεώργιος IV της Αγγλίας (1762-1830) ήταν ο γιος και διάδοχος του Γεωργίου III. Πριν ανέβει στον θρόνο, υπηρέτησε ως πρίγκιπας της Ουαλίας για περισσότερα από 20 χρόνια, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απέκτησε μια φήμη ως ένας από τους πιο ανώμαλους και αντικοινωνικούς πρίγκιπες της εποχής του.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο το 1820, ο Γεώργιος IV ήταν ήδη στα 58 του και η υγεία του ήταν επίσης επισφαλής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις με το κοινό και το κοινοβούλιο δεν ήταν εύκολες, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να υποστηρίξει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και η κατάργηση του δουκάτου του Λορέιν.

Ωστόσο, ο Γεώργιος IV έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένας από τους λιγότερο αξιόλογους βασιλιάδες στη βρετανική ιστορία. Ωστόσο, επέκτεινε τον πολιτισμό και την τέχνη στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Παρόλο που ήταν γνωστός για το αταίριαστο γάμο του με την Καρολίνα της Βραζιλίας, οι δυο τους είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, όπως η αγάπη τους για τη μουσική και τις τέχνες.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Γεώργιος IV προωθούσε έντονα την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς και τη δημιουργία νέων δρόμων και υποδομών.

*Οι παραπάνω τιμές είναι καθαρές, δεν εμπεριέχονται κρυφές κρατήσεις.
**Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές, το προϊόντα ενδέχεται να διαφέρουν απο τις φωτογραφίες.