Χρυσή Λίρα Αγγλίας Γεώργιος ΙV 1821-1825

Τιμή Αγοράς
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Η πρώτη κοπή της Χρυσής Λίρας Αγγλίας του Γεωργίου IV έγινε μεταξύ των ετών 1821 και 1825, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου IV του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Χρυσή Λίρα φέρει πορτρέτο με τη δαφνοστεφή μορφή του Γεώργιου ΙV, ενώ στην άλλη όψη της φέρει παράσταση του έφιππου Αγ. Γεωργίου που φονεύει τον δράκο. Και οι δύο όψεις είναι φιλοτεχνημένες από τον Ιταλό καλλιτέχνη Benedetto Pistrucci. Η Λίρα αυτή κατασκευάστηκε από χρυσό 22 καρατίων, ζυγίζει 7,988 γραμμάρια, και έχει διάμετρο 22,05 χιλιοστά.

  • ΒΑΡΟΣ 7,988 g
  • ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 22 καράτια
  • ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1821-1825
  • ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,05 mm
  • ΠΑΧΟΣ 1,5mm
  • ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
  • ΧΩΡΑ Ηνωμένο Βασίλειο και Κοινοπολιτεία

Οι μορφές στο νόμισμα

Στην μπροστά όψη: Αριστερός προσανατολισμός της πορτραίτου του βασιλιά που φορά ένα στεφάνι από δάφνες που δένει στον αυχένα του με κορδέλα. Η παράσταση φέρει τα αρχικά του καλλιτέχνη “B.P.” στο κάτω μέρος. Περιμετρικά του βασιλικού πορτρέτου αναγράφεται “GEORGIUS IIII D: G: BRITANNIAR: REX F: D:”. Στη πίσω όψη: Ο Άγιος Γεώργιος φορά κράνος και μακρύ ένδυμα, ιππεύοντας άλογο που σηκώνεται στα πίσω πόδια. Ο πολεμιστής προτάσσει το σπαθί του σε ένα φτερωτό δράκο που κρύβεται κάτω από τα πόδια του άλογου του. Η ημερομηνία βρίσκεται κάτω από το σχέδιο, μαζί με τα αρχικά του καλλιτέχνη “B.P.” στα δεξιά.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο ΙV

Ο Γεώργιος IV της Αγγλίας (1762-1830) ήταν ο γιος και διάδοχος του Γεωργίου III. Πριν ανέβει στον θρόνο, υπηρέτησε ως πρίγκιπας της Ουαλίας για περισσότερα από 20 χρόνια, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απέκτησε μια φήμη ως ένας από τους πιο ανώμαλους και αντικοινωνικούς πρίγκιπες της εποχής του.

Όταν ανέβηκε στον θρόνο το 1820, ο Γεώργιος IV ήταν ήδη στα 58 του και η υγεία του ήταν επίσης επισφαλής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι σχέσεις με το κοινό και το κοινοβούλιο δεν ήταν εύκολες, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να υποστηρίξει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και η κατάργηση του δουκάτου του Λορέιν.

Ωστόσο, ο Γεώργιος IV έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένας από τους λιγότερο αξιόλογους βασιλιάδες στη βρετανική ιστορία. Ωστόσο, επέκτεινε τον πολιτισμό και την τέχνη στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Παρόλο που ήταν γνωστός για το αταίριαστο γάμο του με την Καρολίνα της Βραζιλίας, οι δυο τους είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, όπως η αγάπη τους για τη μουσική και τις τέχνες.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Γεώργιος IV προωθούσε έντονα την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς και τη δημιουργία νέων δρόμων και υποδομών.

*Οι παραπάνω τιμές είναι καθαρές, δεν εμπεριέχονται κρυφές κρατήσεις.
**Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές, το προϊόντα ενδέχεται να διαφέρουν απο τις φωτογραφίες.